Buitenland

Dodental aanslag bij Turks stadion opgelopen naar 38

11-12-2016 09:13

Het dodental van de bomaanslagen buiten het stadion van de Turkse voetbalclub Besiktas in Istanbul is opgelopen tot 38. Nog eens 166 mensen raakten gewond. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt. De Turkse vice-premier Numan Kurtulmus denkt dat de verboden arbeidersbeweging PKK achter de aanslagen in Istanbul zit.

‘Wreed plan gericht tegen politie’

Süleyman Soylu sprak eerder van een “wreed plan” dat gericht was tegen de politie. Van de 29 doden zijn 27 politieagenten, die op been waren voor de voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Bursaspor.

Er zijn tien mensen opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag, aldus de minister. Hij bevestigde dat er twee bommen kort na elkaar afgingen. Eerst ontplofte een autobom, gevolgd door een zelfmoordaanslag, zo’n 45 seconden later. De autobom werd vanaf een afstand tot ontploffing gebracht.

De aanslagen gebeurde ongeveer anderhalf uur nadat de voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Bursaspor was afgelopen. Het publiek had zich toen al verspreid. Volgens zender NTV bracht de explosievenopruimingsdienst een verdacht pakket tot ontploffing dat na de eerdere explosies buiten het stadion was aangetroffen.

300 tot 400 kilo springstoffen

De verantwoordelijkheid voor de explosies is nog niet opgeëist. De verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en een afsplitsing daarvan, TAK, plegen vaker aanslagen op Turkse veiligheidstroepen. Volgens de Turkse regering heeft ook de terreurmilitie Islamitische Staat veel aanslagen in Turkije op haar conto staan.

Bij de aanslagen werd een auto gebruikt en dat wijst volgens de Turkse vice-premier Kurtulmus op de PKK. Die auto was geladen met 300 tot 400 kilo springstoffen en werd bij het stadion van voetbalclub Besiktas tot ontploffing gebracht. Onder de doden zijn 27 politiemensen.

(ANP)