Binnenland

Voorwaardelijke ontslagen voor agenten in zaak Mitch Henriquez

15-12-2016 11:07

Twee agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez hebben een voorwaardelijk strafontslag gekregen voor de duur van een jaar. Ook mogen ze niet op straat werken met ‘geweldsmiddelen’, zoals een pistool of wapenstok, zo lang het strafrechtelijk proces tegen ze loopt.

Dat heeft de Haagse politiechef Paul van Musscher van de Eenheid Den Haag donderdag gezegd. De twee worden gestraft voor het gebruik van “disproportioneel” geweld en het verlenen van onvoldoende zorg toen bleek dat Henriquez medische hulp nodig had.

De 42-jarige Henriquez uit Aruba overleed vorig jaar na een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen had. Bij zijn aanhouding is vervolgens ,,normoverschrijdend” geweld gebruikt, waardoor hij de volgende dag kwam te overlijden.

De strafzaak dient in april volgend jaar. Het interne politieonderzoek en de disciplinaire straffen staan daar los van, aldus Van Musscher. Voorwaardelijk ontslag is de hoogste disciplinaire straf die opgelegd kan worden, naast ontslag, zei de politiechef.

Twee andere agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie juni vorig jaar, kunnen weer aan het werk na het doorlopen van een re-integratietraject. Ze moeten opnieuw worden getraind en gecertificeerd. Een vijfde agent die bij de arrestatie was, wordt geen plichtsverzuim verweten en krijgt daarom geen straf of maatregel.

Anp