Buitenland

Twaalfjarige wilde aanslag met ‘spijkerbom’ plegen op Duitse kerstmarkt

16-12-2016 09:38

Een twaalfjarige jongen is in Duitsland aangehouden omdat hij een aanslag had willen plegen op een kerstmarkt in het Duitse Ludwigshafen am Rhein, dat meldt Focus. Die poging mislukte omdat het zelfgemaakte explosief te licht was. Het zou gaan een “met kruit gevulde pot” waar ook spijkers in vermengd waren. Een motief is nog niet vastgesteld, maar volgens onderzoekers was de Irakees-Duitse jongen “zwaar geradicaliseerd”, een mogelijke connectie met ISIS wordt dan ook onderzocht. Hij zou zich eerder ook bij die terreurgroep aan hebben willen sluiten.

‘Wilde zich bij ISIS aansluiten’

De jongen zou op 26 november voor het eerst het explosief tot ontploffing hebben proberen te brengen op een kerstmarkt, maar dat mislukte. Op 5 december verborg hij de pot in een rugzak tussen de struiken bij de hoogbouw van een winkelcentrum. Oplettende voorbijgangers wezen de politie op de verdachte situatie. Explosievenexperts hebben daarna een gecontroleerde ontploffing uitgevoerd. Het mengsel was volgens experts “uiterst brandbaar, maar niet explosief”.

De jongen zou zich eerder bij ISIS hebben willen aansluiten om deel te nemen aan de strijd in Syrië. De Frankfurter Allgemeine meldt dat het om een in 2004 in Ludwigshafen zelf geboren Irakees-Duitse jongen gaat.

Volgens de lezing van het Landeskriminalamt zou het kruit van vuurwerk, waaronder sterretjes, verkregen zijn. Men spreekt nu dan ook van “een rugzak met zelfgemaakte ontsteker”. Het onderzoek naar de dader loopt nog, waarna het verdere proces tegen de dader gestaakt wordt vanwege zijn minderjarigheid, zo tekent Focus verder op.