Binnenland

Arrestaties voor miljoenenfraude bij Islamitische Universiteit in Rotterdam

20-12-2016 12:51

Drie bestuurders van een onderwijsstichting zijn opgepakt op verdenking van fraude, het zou gaan om een belastingfraude voor de imamopleiding aan de ‘Islamitische Universiteit van Europa’ in Rotterdam, zo meldt het Algemeen Dagblad. De FIOD heeft eerder invallen gedaan bij de onderwijsstichting.

8,5 miljoen aan aftrek geclaimd door 2000 mensen

Eerder werd al bekend dat rond de 2.000 mensen op valse gronden voor in totaal circa 8,5 miljoen euro aan belastingaftrek geclaimd, die voor een belastingnadeel van in totaal 2,5 miljoen zorgden.

Drie bestuurders van de stichting die cursussen geeft maakten misbruik van de status als algemeen nut beogende instelling (ANBI), zo maakte de FIOD afgelopen week bekend. Bij de ‘universiteit’, die alleen een hbo-accreditatie heeft, wilde men niet ingaan op de aantijgingen en verwijst men naar het openbaar ministerie.

anbi

Beslagleggingen op geld en auto’s

Twee van de drie gearresteerden zitten nog in voorarrest. Er zou beslag zijn gelegd op contant geld, bankrekening en creditcard, maar ook sieraden en auto’s. De Islamitische Universiteit ontvangt geen overheidsheld, waardoor het ministerie van onderwijs weinig over het instituut te zeggen heeft.