Binnenland

Arrestant die overleed na politie-optreden kwam net uit politiecel voor bedreigen vrouw

23-12-2016 10:06

De 35-jarige Macedoniër die afgelopen dinsdag overleed tijdens een aanhouding door de politie in Maastricht, was vlak daarvoor op vrije voeten gesteld. Hij had twee dagen in een politiecel gezeten nadat zijn vrouw aangifte tegen hem had gedaan. De man zou haar met een hamer bedreigd hebben.

Zijn advocaat Bjorn Jegers bevestigt vrijdag berichtgeving in de Limburgse kranten dat de man mogelijk aan waandenkbeelden leed. De raadsman zegt verbaasd te zijn dat een GGD-arts hem maandag weer liet gaan zonder de crisisdienst te bellen. De politie had daardoor juridisch geen middel meer om de man langer vast te houden.

Vlak voor zijn vrijlating had de man nog geprobeerd te ontsnappen uit het politiebureau. Met veel inzet kon de politie hem weer terug in zijn cel krijgen. Jegers probeerde nog met hem te praten, maar dat kon alleen door een luikje. De man smeekte om hem te laten gaan, maar later sloeg en schreeuwde hij alleen nog maar, aldus de advocaat. “Toen ik hoorde dat hij was vrijgelaten vreesde ik dat hij binnen een dag in conflict met mensen zou geraken”, zei Jegers vrijdag.

Dinsdag greep de politie in omdat de man in het Maastrichtse winkelcentrum Brusselsepoort overlast zou hebben veroorzaakt. De verdachte verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en werd na gebruik van pepperspray en politieknuppel en met hulp van enkele burgers tegen de grond gewerkt. Even later bleek hij te zijn overleden, mogelijk door verwurging of een nekklem. Ook heeft de politie, tegen de regels in, burgers die het incident filmden gedwongen de beelden te wissen. De Rijksrecherche stelt een onderzoek in.

Bij de GGD was vrijdag niemand voor commentaar bereikbaar. Het Openbaar Ministerie wil hangende het onderzoek door de Rijksrecherche niet reageren.

(ANP/TPO)