Politiek

Ard van der Steur kreeg pas na vier dagen informatie over aanwezigheid Kerstmarktterrorist

29-12-2016 18:31

Minister van Veiligeid en Justitie Ard van der Steur (VVD) is er dinsdag van op de hoogte gebracht dat Anis Amri waarschijnlijk in Nederland is geweest. De Nederlandse autoriteiten waren vrijdag al van op de hoogte gesteld dat de in Italiƫ doodgeschoten Amri een Nederlandse simkaart bij zich had. Maar pas op dinsdag werd duidelijk dat hij in ons land daadwerkelijk op camerabeelden te zien was.

Van der Steur schrijft dat donderdag aan de Tweede Kamer. Amri is de vermoedelijke dader van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Hij zou woensdag 21 december op het station in Nijmegen zijn geweest.

Buitenlandse media meldden woensdag als eerste dat de reis die de TunesiĆ«r na de aanslag maakte door Nederland had gevoerd. Het Openbaar Ministerie bevestigde later op de dag dat Amri hoogstwaarschijnlijk in Nijmegen is vastgelegd door camera’s.

De Tweede Kamer had opheldering gevraagd. Kamerlid Kees Verhoeven (D66) vroeg zich af waarom Van der Steur niet zelf met het nieuws was gekomen. “Het zou helpen als we zulke berichten niets steeds paniekerig uit buitenlandse media moeten vernemen. Of wist de minister er niets van van?”, aldus Verhoeven.

Minister Van der Steur laat verder weten dat de vondst van de simkaart aanleiding was voor het opvragen en analyseren van camerabeelden op de stations van Zwolle en Nijmegen. Medewerkers van Vodafone hadden de gratis simkaart die Amri had namelijk op die plekken uitgedeeld.

Op de woensdag dat Amri waarschijnlijk in Nederland was, werd duidelijk dat hij van de aanslag werd verdacht. Duitsland vaardigde daarop een Europees aanhoudingsbevel uit. Ook stond Amri gesignaleerd. Volgens Van der Steur waren de Nederlandse politie, marechaussee en het OM mede op basis hiervan alert op Amri.