Binnenland

Korpschef Erik Akerboom wil graag dat alle Nederlanders ‘in gesprek gaan’ over normen en waarden

02-01-2017 18:39

Korpschef Erik Akerboom van de nationale politie roept op tot een “brede maatschappelijke discussie” over geweld tegen hulpverleners en andere overlast tijdens de jaarwisseling.

Hij noemt de viering voor zijn korps een jaarlijkse “risicowedstrijd die Oud en Nieuw heet”. Hoewel het aantal incidenten dit jaar met 6 procent daalde en de strafbare feiten minder ernstig van aard waren, “hoor je mij niet zeggen dat we op de goede weg zijn”, aldus Akerboom in zijn nieuwjaarsboodschap.

“Zo lang onze collega’s worden bekogeld, zo lang burgers hun auto in vlammen zien opgaan, zo lang we nog miljoenen aan schade veroorzaken, zijn we niet op de goede weg’’, meent de korpschef.

Vooral het geweld tegen agenten en andere hulpverleners noemt hij onaanvaardbaar. ,,Hulpverleners verlaten nota bene hun gezin om ervoor te zorgen dat diezelfde mensen beschermd worden of hulp krijgen die ze nodig hebben. Ze redden levens, maar lopen zelf gevaar. Dat is de idiotie ten top.”

Hij heeft echter geen panklare oplossing. Hij wijst op opvoeding, gezin, normen en waarden en de durf om elkaar aan te spreken op gedrag dat niet door de beugel kan. Akerboom roept “alle Nederlanders op om dit gesprek ook met elkaar te voeren”.

Hij spreekt zich tevens uit voor een verbod op zwaar vuurwerk. Een goede eerste stap zou volgens hem zijn om de legale verkoop te beperken tot siervuurwerk. “We zien steeds zwaarder knalvuurwerk in omloop komen. Schades worden omvangrijker en letsel neemt toe.”

De combinatie met alcohol en drugs maakt het extra gevaarlijk, vindt Akerboom. “Elk jaar rond deze tijd roepen we dat het moet stoppen. Maar er is meer nodig om de spiraal te doorbreken. We gaan onze aanpak tegen het licht houden en waar mogelijk verbeteren.”

Hoe dit precies ‘waar mogelijk verbeterd gaat worden’ is niet bekend.

Anp/TPO