Buitenland

‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler opnieuw bestseller in Duitsland

03-01-2017 19:33

Een jaar geleden lag in Duitsland Mein Kampf van ene A. Hitler ineens weer in de schappen. Dit keer was het echter een geannoteerde wetenschappelijke versie, met meer dan 3500 noten, inclusief kritische beschouwingen en fact checks tegen Hitlers opvattingen en beweringen. De twee vuisten dikke kritische en wetenschappelijk historische Mein Kampf-versie, getiteld Hitler, Mein Kampf: a critical version is met meer dan 85.000 verkochte exemplaren inmiddels zes drukken verder, zo meldt het instituut voor hedendaagse geschiedenis, de uitgever, in Der Tagespiegel.

In Duitsland was het bezit van Mein Kampf nooit verboden maar omdat de rechten in handen waren van de Duitse overheid, de deelstaat Beieren, kon niemand het werk opnieuw uitbrengen. Sinds 1 januari 2015 zijn die rechten verlopen.

In Beieren, de bakermat van het nazisme, wordt nu een debat gevoerd over het gebruik van de nieuwe kritische Mein Kampf-beschouwing in het onderwijs. Joodse organisaties zijn tegen en denken dat het juist zorgt voor extra interesse in het origineel maar anderen denken dat voortijdig kennis nemen van Mein Kampf in een kritische context juist voorkomt dat nazisme weer levend wordt.

In Nederland is bezit en verkoop van het boek niet officieel bij wet verboden maar houden rechters zich aan een eerdere uitspraak waarbij een boekhandelaar werd bestraft voor verkoop van het boek. Verkoop van het boek betekent medeschuldig zijn aan haatzaaien. Het auteursrecht op Mein Kampf is in Nederland, net als in Duitsland, inmiddels vervallen.

De Nederlandse uitgeverij Prometheus zegt een Nederlandse versie van Mein Kampf te willen uitgeven.