Binnenland

‘Eritrese asielzoekers hebben totaal verkeerde verwachtingen van Nederland’, aldus hulpverleners

16-01-2017 09:17

De begeleiders van jonge alleenreizende asielzoekers uit Eritrea spreken zich tegenover Tubantia uit over de frustraties die zij ervaren met deze groep.

Op een groep van 17 jongeren werken 15 fulltime krachten, er is 24 uur per dag iemand aanwezig op de opvanglocaties. Het is de Eritreërs niet goed genoeg, volgens Andries de Vries, directeur uitvoering van begeleidersorganisatie Futureforce spreekt hij namens al het personeel als hij zegt:

Ze komen hiernaartoe met het beeld dat ze in de ultieme verzorgingsstaat terechtkomen. Dat er huisraad, een laptop, studie en werk voor ze geregeld wordt. Hoe ze aan dat beeld komen, dat mag Joost weten.

Gisteren kwamen zijn pupillen in het nieuws na een poging tot brandstichting op hun opvanglocatie te Nijverdal. “Baldadigheid”, noemt De Vries dat, de jongens zouden verwikkeld zijn in een uit de hand gelopen spel met een spuitbus deodorant en een aansteker.

“Er gebeurt altijd wel wat hier, maar dit ging te ver. Er kan en mag veel, maar er zijn grenzen. Dit was over de grens.” Dat is de jongeren ook duidelijk gemaakt, stelt De Vries. “Ik vraag me af of ze op dat moment de consequenties zagen van waar ze mee bezig waren.”

De jongens zijn na verhoor dezelfde dag nog vrijgelaten en een aantal van hen is bij wijze van ‘time out’ overgeplaatst. Ondertussen blijft de mentaliteit van de Eritrese jongeren onveranderd. Tubantia:

Middels gesprekken tot ze doordringen is lastig. De begeleiders blijven het proberen. „We proberen de waarde en het nut van school uit te leggen. Als ze dat inzien, verandert ook de mindset.”