Buitenland

Militaire interventie in Gambia begonnen

19-01-2017 19:32

Troepen van West-Afrikaanse landen zijn donderdag Gambia binnengevallen. “We zijn Gambia binnengegaan”, meldde een woordvoerder van het Senegalese leger.

Eerder meldde ook Nigeria te gaan ingrijpen. Buurlanden willen de donderdag beëdigde president Adama Barrow in het zadel helpen, omdat de langzittende leider Yahya Jammeh weigert op te stappen na een verkiezingsnederlaag.

Het Nigeriaanse leger meldde donderdag dat daadwerkelijk troepen naar Gambia worden gestuurd. Zij moeten de Gambiaanse bevolking gaan beschermen en waken over de veiligheid. De militairen gaan volgens een verklaring deel uitmaken van een coalitie van West-Afrikaanse landen.

De winnaar van de Gambiaanse verkiezingen is donderdag in de ambassade van zijn land in Senegal beëdigd als president. Adama Barrow moest uitwijken naar het buurland, omdat zittend president Yahya Jammeh weigert op te stappen.

Jammeh verloor de presidentsverkiezingen in december, maar wil na 22 jaar aan de macht te zijn geweest niet het veld ruimen. Hij erkende aanvankelijk zijn verkiezingsnederlaag, maar bedacht zich later. Daarom legde Barrow volgens de Senegalese staatstelevisie de ambtseed af in Dakar.

Andere West-Afrikaanse landen hebben de kant van Barrow gekozen en dreigen met een militair ingrijpen als Jammeh niet vertrekt. Senegalese troepen trokken woensdag naar de grens met Gambia, terwijl Nigeria militair materieel naar Senegal transporteerde voor het geval er in actie moet worden gekomen.

Barrow riep de West-Afrikaanse landenbond Ecowas, de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties in een toespraak op “de regering en het volk van Gambia te steunen in het opleggen van hun wil”. Ook vroeg de nieuwe president de Gambiaanse troepen om in hun kazernes te blijven.

Duizenden Gambianen besloten een mogelijk militair ingrijpen niet af te wachten en zijn op de vlucht geslagen. Taxi’s die waren volgeladen met matrassen, stoelen en andere meubels staken de grens met Senegal over. De Senegalese regering schat dat al zo’n 30.000 mensen zijn gearriveerd.

Ook buitenlandse toeristen zijn massaal vertrokken. Nederlandse reisorganisaties hebben al honderden vakantiegangers uit het land gehaald.

(ANP)