Campagne: Premier Mark Rutte (VVD) in paginagrote advertentie: ‘ga weg als het je niet bevalt’

23-01-2017 09:00

Mark Rutte in de Tweede Kamer (Screenshot YouTube)

Premier Mark Rutte publiceert vandaag een brief in dagbladen en online waarin hij de verharding en verhuftering van de maatschappij hekelt. Ook gaf hij over dezelfde thema’s een interview in het AD.

De campagneslogans, die zich het beste laten duiden als een waar fatsoensoffensief, richten zich op ‘normaal doen’ in de breedste zin des woords: van niet bumperkleven en je rommel netjes in de prullenbak gooien, tot verzet tegen religieuze handenschudweigeraars en tegen het opleggen van on-Nederlandse culturele waarden. De premier hengelt hierbij opzichtig naar stemmen onder het electoraat van de PVV, met uitspraken als:

Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg! Dat is toch een keuze die je hebt? Als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan. Je hebt de keuze, ga weg! Je hoeft hier niet te zijn!

En uit de brief:

We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid. Mensen die zich niet willen aanpassen, afgeven op onze gewoontes en onze waarden afwijzen. Die homo’s lastigvallen, vrouwen in korte rokjes uitjouwen of gewone Nederlanders uitmaken voor racisten. Ik begrijp heel goed dat mensen denken: als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg.

Rutte roept Nederlanders van goede wil op om zelf voorbeeldgedrag te laten zien en stelt dat het tijd is voor het her-ijken van wat wenselijk en ‘normaal’ gedrag is in Nederland.