Video – Amsterdam kan niets ondernemen tegen discriminerende uitspraken in De Balie

25-01-2017 14:32

De Amsterdamse loco-burgemeester Kajsa Ollongren (D66) ‘acht het voorstelbaar’ dat er tijdens een bijeenkomst in het Amsterdamse debatcentrum De Balie discriminerende uitspraken zijn gedaan. Maar de gemeente kan daar niets tegen ondernemen omdat er geen aangifte is gedaan. Dat bleek woensdag tijdens een vergadering van de hoofdstedelijke gemeenteraad.

Maandag vond in De Balie een debat plaats met de titel ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’. Onderwerp: de islam, het verslag leest u hier. Onder andere rechtsgeleerde Paul Cliteur en de Vlaamse auteur Wim van Rooy namen deel aan het debat. Frits Bolkestein was een van de gasten in het publiek. Iemand in dat publiek bepleitte een quotum voor moslims, het panel zou daar te weinig weerwoord op hebben geboden en ophef volgde.

Directeur van De Balie Yoeri Albrecht stelde dinsdag de ophef niet te begrijpen en kreeg daarin bijval van GroenLinks kandidaat Kamerlid Zihni Özdil:

Oh ironie, het was GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink die de kwestie woensdag aan de orde stelde. Hij maakt zich zorgen over ‘de normalisering van racisme en discriminatie’ in de stad. Groot Wassink kreeg bijval van de SP. Socialist Peter Kwint zei dat er ‘de hele avond hele ranzige haat’ werd ‘uitgekotst’. Maar ook hij liet in het midden wie er nou precies al die haat aan het uitkotsen was. PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman vond het ‘niet normaal’ en nam de affaire te baat met een betoog over minister-president Mark Rutte dat we hier niet zullen herhalen. VVD-raadslid Dilan Yeşilgöz maakte de kanttekening dat het College zorgvuldig te werk moet gaan en niet alle aanwezigen over één kam moet scheren.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) – afwezig door ziekte – zal later schriftelijk op de kwestie terugkomen.

Het ietwat wonderlijke debat in de Amsterdamse gemeenteraad kijkt u hieronder terug.

 

Korte versie: