Binnenland

Mogelijk invoering passagierslijsten internationale hogesnelheidstreinen

27-01-2017 11:49

België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over de invoering van passagierslijsten voor internationale hogesnelheidstreinen. Een gezamenlijke taskforce gaat over de uitvoering ervan overleggen met vervoerders Thalys en Eurostar. Dat heeft het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag laten weten.

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt dat het nog om een onderzoek gaat en dat de vervoerders sowieso niets wordt opgelegd of opgedrongen. Het departement staat “uiteraard wel positief tegenover” het plan. In maart wordt duidelijk of het passagierslijstensysteem een begaanbare weg is. Het busvervoer blijft voorlopig buiten schot.

Met de passagierslijsten kunnen veiligheidsdiensten checken of er gezochte criminelen of terreurverdachten in de trein zitten. Een identiteitscontrole voor vertrek moet garanderen dat de naam op het vervoersbewijs en op het paspoort overeenkomen. Mogelijk worden de controles uitgevoerd door de conducteur.

Vervoerders en reizigersverenigingen hebben al gewaarschuwd dat ze het gebruik van passagierslijsten niet zien zitten omdat het zou leiden tot vertragingen en hogere kosten. Ook zouden meer mensen dan de auto nemen.

Anp