Politiek

Bonusquote – SGP: De VVD nekt kleine partijen met afschaffen lijstverbindingen

31-01-2017 16:53

De VVD wil lijstverbindingen afschaffen. Daardoor gaan grote partijen er op vooruit, maar kleine partijen achteruit. Kleine partijen maken immers vaker gebruik van lijstverbindingen. En dat terwijl grotere partijen ook nu al sterk zijn bevoordeeld in het huidige kiesstelsel. Zij krijgen soms wel vier zetels meer dan het aantal volle zetels dat zij behaald hebben. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vindt daar wat van:

 

“De verkiezingsstrijd moet eerlijk gevoerd worden. Dat doe je niet door het systeem naar je hand te zetten. Dat is wat het voorstel op initiatief van de VVD wel doet. Lijstverbindingen zijn bedoeld om reststemmen aan geestverwante fracties toe te laten komen. Dat is een eerlijke zaak. Wij vinden het wetsvoorstel dat de lijstverbindingen afschaft daarom ongewenst. Om het systeem eerlijk te houden, pleit ik daarom voor een regeling die ervoor zorgt dat de partij die de meeste stemmen overhoudt, een restzetel krijgt. Dat is eerlijk en duidelijk voor iedereen.”

 

De SGP heeft daarom een amendement ingediend op het wetsvoorstel dat woensdag wordt besproken. Als gevolg hiervan moet er bij verkiezingen uitgegaan worden van hetzelfde systeem als bij de gemeenteraadsverkiezingen. Na de verdeling van de volle zetels gaan de restzetels naar de partijen met de grootste overschotten. Wie de meeste stemmen overhoudt, heeft dus recht op een restzetel. Bisschop in een communiqué: “Logischer kan het bijna niet.”