Politiek

VVD en PVV blokkeren ‘Premiersdebat’ RTL als er meer dan vier kandidaten meedoen

31-01-2017 20:53

De VVD en PVV willen niet dat meer dan vier partijen meedoen aan het ‘premiersdebat’ van RTL. Als er toch meer lijsttrekkers worden uitgenodigd doet de VVD niet mee, dreigde een woordvoerder van de partij dinsdag. Hij bevestigde berichtgeving van de Telegraaf.

Volgens de VVD zijn de afspraken met RTL al een half jaar geleden afgesproken en in november nog eens vastgelegd. “Vijf of zes partijen is niet volgens de afspraak”, aldus de woordvoerder. Mochten er toch meer dan vier lijsttrekkers meedoen ‘dan komen we niet’.

Een week na het ‘premiersdebat’ op 26 februari is er een debat tussen acht lijsttrekkers. “We willen niet twee keer hetzelfde deba”, zegt de VVD-woordvoerder.

Een bron binnen de PVV meldt dat de partij het standpunt van de VVD deelt. “Vier of niet. Debat met meer hebben we de week erna a”, laat hij weten. In alle peilingen gaan beide partijen aan kop.

RTL wil het liefst zoals afgesproken het debat met vier deelnemers doen, maar meldde vorige week ook desnoods vijf of zes man uit te nodigen als de verschillen in de gebruikte Peilingwijzer – dat een aantal peilingen combineert – te klein zijn. “Het debat moet recht doen aan de democratische principes”, zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws. “We hebben een heel redelijk voorstel gedaan. Wij blijven in gesprek met de partijen”

Op maandag 13 februari neemt RTL een besluit over de deelnemers.

Lees ook

RTL overweegt geen vier maar zes lijsttrekkers voor ‘premiersdebat’