Politiek

Maurice de Hond: ‘Dubieuze besluiten’ peilingwijzer kunnen cruciale rol RTL-debat spelen

05-02-2017 10:11

Opiniepeiler Maurice de Hond heeft zijn twijfels bij de beslissing van de Peilingwijzer een extra opiniepeiling aan de wijzer toe te voegen. Op 1 februari schreef hij op zijn eigen site al het toevoegen van de LISS peiling, een ‘dubieuze beslissing’ te vinden. Vandaag ageert De Hond in een begeleidend schrijven bij zijn opiniepeiling nogmaals tegen het toevoegen van LISS.

De Hond spreekt van “twee -in mijn ogen dubieuze- besluiten van de afgelopen dagen”, die een “cruciale rol” kunnen spelen bij het bepalen wie voor het RTL debat worden uitgenodigd. De uitslag van Peilingwijzer op 13 februari is bepalend voor wie er voor dat debat uitgenodigd worden.

PVV daalt in Peilingwijzer

De beslissing het LISS-panel mee te nemen in de berekening stijgt “D66 deze week 1 zetel en daalt de PVV er 1”, zo constateert De Hond. Daarnaast ziet hij een tweede invloed door een wijziging: “Het besluit van I&O fouten in haar onderzoeksmethode te corrigeren per 1 februari, zorgt voor een daling van 1 zetel van de PvdA in Peilingwijzer”.

De Hond noemde in zijn reactie op 1 februari de beslissing een nieuw bureau in de Peilingwijzer op te nemen “geen wetenschappelijke, maar een politieke”.