Regio

Een derde patiënten tbs-kliniek Woenselse Poort aan de drugs

07-02-2017 18:18

Een derde van de patiënten in de tbs-kliniek De Woenselse Poort scoort positief op drugstesten. Hoewel verdovende middelen niet zijn toegestaan, wordt hier binnen de Eindhovense kliniek soms soepel mee omgegaan. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd tussenrapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie over de kliniek.

Uit gesprekken met patiënten blijkt dat zij, al dan niet met medeweten van personeel, softdrugs gebruiken. Soms is dit vastgelegd in hun zorgplan. De inspectie concludeert dat binnen de kliniek ‘verschillende interpretaties van het drugsbeleid’ worden gehanteerd en dat ook controles de invoer van drugs niet verhinderen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) greep in oktober in bij De Woenselse Poort. Dat gebeurde nadat de inspectie had geconcludeerd dat de kliniek niet veilig was voor voor zowel medewerkers als tbs’ers. De inspectie stelde in september een onderzoek in naar aanleiding van mediaberichten over misstanden.

In het tussenrapport wordt bevestigd dat in de kliniek niet alleen sprake is van drugsgebruik, agressie en intimidatie, maar ook dat liefdesrelaties tussen tbs’ers onderling voorkomen.

De inspectie is niet verrast dat dit soort zaken kunnen voorkomen bij tbs’ers. Het is dan volgens de onderzoekers wel belangrijk dat De Woenselse Poort goed toezicht houdt en voldoende deskundig personeel heeft, maar dat ontbreekt.

Lees ook

Dossier Woenselse Poort

ANP