Buitenland

‘Salafisten verdringen ‘gematigde’ moslims in België’

08-02-2017 17:19

Steeds meer moskeeën en imams in België staan onder invloed van het wahabistisch salafisme, en imams salafisceren in toenemende mate. Dit is één van de conclusies uit een recent rapport van het Belgische Orgaan voor de Coördinatie van de Dreiging (Ocad), waarover De Standaard bericht.

Volgens het rapport slaagt het doorgaans door Saoedi-Arabië ruim gesponsorde wahabitisch salafisme er inmiddels in “om vanuit een extreem-puriteins en intolerant denkkader de moslims in het Westen te doen afkeren van de Europese waarden en de normen die zij percipiëren als in strijd met de Koran. Veel soennitische moslims beschouwen de wahabitische principes vandaag als norm.”

Voor wahabisten geldt alleen de sharia als wet en is het kalifaat de gedroomde staat. Ondanks dat het aantal salafistische moslims nu nog een minderheid is, waarschuwt het rapport er voor dat “de kleine gematigde imam in zijn moskee niet is opgewassen tegen het wahabitische mediageweld.”

Eerder deze week kwam de Duitse veiligheidsdienst al tot een soortgelijke conclusie voor de in het Oosten gelegen Duitse deelstaat Saksen.

 

 

Lees over dit onderwerp ook: