Buitenland

Irakezen berecht voor groepsverkrachting Wenen

23-02-2017 18:08

In Oostenrijk startte deze week het proces tegen negen Iraakse vluchtelingen voor het in groepsverband verkrachten van een Duitse lerares in Wenen bijna 14 maanden geleden. Het 28-jarige slachtoffer werd op oudejaarsnacht in benevelde toestand gekidnapt tijdens de festiviteiten en meegevoerd naar een appartement, waar het misbruik plaatsvond.

Van de daders heeft nu eentje een gedeeltelijke bekentenis afgelegd terwijl de rest ontkent, aldus lokale bronnen en Daily Mail. De mannen, in de leeftijd van 23 tot 47 jaar, zijn allen familie van elkaar. Ze passeerden de ‘poorten van Wenen’ in de loop van 2015, waarna diversen van hen een vluchtelingenstatus kregen toegewezen.

De bewuste avond

De Duitse was eind december naar Wenen gereisd om met een vriendin het nieuwe jaar te vieren. Toen de vrouwen ‘s nachts in beschonken staat in een bar-restaurant arriveerden, kwamen ze in contact met vier van de mannen, die de vriendin wisten af te scheiden van het latere slachtoffer.

Het viertal voerde haar dronken met wodka, die volgens eerdere berichten mogelijk was gedrogeerd, en sleurde haar later mee naar een appartement waar twee van de mannen woonden met enkele vrouwen, zussen en dochters. Op de bewuste avond hadden de asielzoekers hun vrouwelijke familieleden overigens bij voorbaat heengezonden. Zo creëerden ze voor zichzelf enige ‘privacy’ in het appartement, waar ook vijf mannelijke verwanten waren uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Vervolgens is de vrouw in een tijdsbestek van ruim 2 uur zowel vaginaal als anaal verkracht door de negen mannen, van wie sommigen zelfs meer dan eens toesloegen. De woning was bewust verduisterd zodat het slachtoffer niet kon bepalen hoeveel vluchtelingen er precies aanwezig waren. Na afloop van het misbruik werd er gedanst en gezongen door sommige van de dronken Arabieren, terwijl anderen selfies samen met het slachtoffer maakten. Uiteindelijk werd ze gedumpt bij een tramhalte.

Enkele maanden na de groepsverkrachting stopte de vrouw met werken en moest zij worden opgenomen in een psychiatrische kliniek, waar posttraumatische-stress stoornis en een depressie werden vastgesteld.

De aanvallers lopen risico op 15 jaar cel maar kunnen vervolgens vermoedelijk niet worden gedeporteerd naar Irak.