Bonusquote – Jesse Klaver (GroenLinks): ‘je gedrag en tradities aanpassen is niet erg’

03-03-2017 14:56

Jesse Klaver van Groenlinks is op campagne, en dus liet hij zich in een vraaggesprek met de jeugdbode van D66 en GroenLinks Vice het volgende ontvallen over de wonderen der multicultuur:

Probeer je eens te verplaatsen in een ander. Is het dan zo erg om je gedrag aan te passen of tradities aan te passen? Helemaal niet.

Oh ja joh? Aanpassen? Wij? Nóg meer? Eens kijken, dan vieren we maar geen carnaval meer want Noord Afrikaanse jongens kunnen daar niet tegen. Op zich, prima idee, kutfeest carnaval afschaffen, maar dan wel omdat wij Nederlanders het willen, niet omdat de politie niet in staat is de feestvierders het allochtone tuig van het lijf te houden.

Wat zullen we nog meer aanpassen? Kwetsende cartoons van Mohammed, gewoon zo onnodig, kwetsen om het kwetsen. Laten we gewoon dat niet meer doen. Al die bladen en websites en kranten die die tekeningetjes nu nog onbekommerd publiceren, gewoon mee ophouden. Kleine aanpassing van de vrije meningsuiting, groot plezier. Oh wacht, die aanpassing hebben we al gedaan. Was niks erg, viel reuze mee.

Tradities, die moet je respecteren als ze niet-Nederlands zijn, maar aanpassen als ze hier horen. Zwarte Piet natuurlijk, of de malle Oud Hollandsche gewoonte van meisjes zonder hoofddoek met rust laten, pas aan, pas aan!

Je gedrag aanpassen, als mensen het nou vervelend vinden, twee mannen die hand in hand lopen of elkaar zoenen? Kunnen ze toch ook prima thuis doen. Nou dan. Een lullig aanpassinkje en we kunnen weer allemaal met elkaar door 1 deur. Nouja behalve in de moskee, daar moeten we door 2 deuren want vrouwen moeten apart. Vindt u dat vervelend? Tsssk. Pas u eens aan, en rap een beetje.

Mobiele politieposten bij joodse instellingen, gewoon een aanpassing waardoor joden gezellig blijven leven met z’n allen, werkt prima toch? Ik bedoel, van joden vragen dat ze ophouden met ademen is misschien een beetje té dus permanente bewaking is een mooie aanpassings-tussenweg.

Je kunt je beter verplaatsen in mensen die je bedreigen om je mening, en je mening een tikkie aanpassen. Dan is het probleem zo opgelost. Blijven inleven en aanpassen, want mensen die hier nieuw zijn en het beter hebben dan in hun land van herkomst, zullen niet rusten totdat wij onze rechten, vrijheden, normen, waarden en tradities hebben aangepast tot Nederland een kopie is van hun land van herkomst. Is het dan zo erg? Helemaal niet. Mits je het aanpassen maar stapsgewijs doet, en je blijft verplaatsen in de ander.

Beeld: Jesse K.: “Mwaah nog een paar jaartjes. Holocaustonderwijs gaat er al bijna uit joh.” Tunahan K: “Hmmmkay..”