Buitenland

Jongens verkrachten Zweeds meisje (14) in school

07-03-2017 21:32

Uit Zweden wordt weer een schokkende zedenzaak gemeld, ditmaal de groepsverkrachting van een 14-jarig meisje in de lente van vorig jaar op een school in het zuidelijk gelegen Skane. Het slachtoffer was in de wc-ruimte van het schoolgebouw tot zowel vaginale als orale seks gedwongen door twee jongens.

In eerste instantie mochten de aanvallers, van 16 en 15 jaar oud, gewoon les blijven volgen op de school, die bovendien verzuimde om ouders van klasgenoten van de betrokken leerlingen over het misdrijf in te lichten. Na recent ontstane ophef is overigens vandaag besloten de knullen alsnog van school te trappen.

De oudste van de twee, met de Arabisch klinkende naam Ajuub, kreeg in december onder meer 100 uur taakstraf opgelegd en moet in therapie bij een sociaal werker “om betere beslissingen te kunnen nemen”. Hij bezit “een gebrekkig vermogen om te begrijpen wat goed en fout is” , aldus het vonnis.

Op school vertelde de anoniem gebleven jongste van het duo dat het meisje “een hoer” was, die “neukt voor geld”. De jongen dreigde het kind ook met geweld. Vanwege zijn leeftijd viel hij echter buiten het bereik van het Zweedse strafrecht en ging dus vrijuit.

Het slachtoffer, genaamd Tindra, is sinds de groepsverkrachting niet meer teruggegaan naar de school en werd overgeplaatst. In de eerste dagen na de aanval durfde ze zelfs haar moeder niet erover te vertellen, maar uiteindelijk deed het meisje toch aangifte.

De rector, die in een interview gisteren met Sydsvenskan nog had gezegd dat “de veroordeelde jongen, in zekere zin, ook een slachtoffer is, omdat hij redelijk zwaar werd gestraft”, erkende vandaag dat aanvankelijk “verkeerde besluiten” zijn genomen in deze affaire.

‘Feministische morele supermacht’ faalt volledig

Ann Heberlein, die bevriend is met een vrouw wier dochter in de klas zat bij een van de jongens, schandpaalde deze zaterdag de lakse autoriteiten en verwoordde de totale paradox waarin de samenleving lijkt te zijn beland.

“Zweedse scholen, met gendergelijkheid verankerd in hun waardenstelsel, met de nadruk op het genderperspectief in hun curriculum, dat feministen uitnodigt om de meisjes zelfverdediging bij te brengen, en dat meisjes seksonderwijs biedt om ze te versteken in het aangeven van wat ze wel en niet willen, en die jongens berispen als zij seks willen zonder instemming … die scholen zijn helemaal de kluts kwijt.”

“Hoe kan een land dat een ‘morele supermacht’ wil zijn, met een regering die pocht dat ‘ie ‘feministisch’ is, zo volledig falen in het nastreven van de eigen ambities?”

“School moet een veilige plek zijn. Het dient vanzelfsprekend te zijn dat onze kinderen niet met veroordeelde criminelen in de klas hoeven zitten, en dat een verkracht meisje niet haar verkrachters tegenkomt op weg naar school of als ze haar hond uitlaat. Dit zijn de minimale eisen die van de rechtsstaat gevraagd kunnen worden.”