Media & TV

‘Nieuwsuur blaast discussie Rutte vs. aardbevings-documaakster af want te zielig voor premier’

07-03-2017 18:42

Een debat tussen de Groningse documentairemaakster Annemarie Heite en premier Mark Rutte (VVD) bij Nieuwsuur aankomende vrijdag over de aardbevingen die Groningen al jaren teisteren dankzij de gaswinning is afgeblazen. Volgens RTV Noord vond de Nieuwsuur-redactie het ‘te zielig voor premier Rutte’. Dit mede na het bekijken van Pauw & Jinek maandagavond waarin de premier werd gegrild door een studio vol boze aardbevingsslachtoffers.

Heite, die de schokkende ontluisterende documentaire De Stille Beving maakte, waarin zichtbaar wordt gemaakt hoe groot het leed is dat wordt aangericht door de aardbevingen in Groningen en hoe vals de NAM steeds weer aan gedupeerden beloofd dat alles goedkomt, vertelt aan RTV Noord:

 

“Ze vonden het zielig voor de premier, zeiden ze letterlijk. Landelijk gezien was ook een beetje de teneur: Die arme minister-president. Er was wel genoeg aandacht geweest voor Groningen, vonden ze.”

 

Nieuwsuur-eindredacteur Nynke de Zoete reageert tegen RTV Noord:

 

“We vonden het ongelukkig om dezelfde confrontatie met dezelfde lijsttrekker binnen een paar dagen opnieuw aan te gaan. Ook omdat we denken dat de reactie van Rutte hetzelfde zou zijn. Voor de goede orde: dat is gebeurd zonder druk van de VVD. Sterker nog: ze wisten nog niet eens dat we dit gingen doen.”

 

Ook bejaard cabaretier en aardbevingsactivist Freek de Jonge reageert op het schrappen van het Nieuwsuur-debat: