Opinie

‘De PvdA bedrijft goedkope verkiezingsretoriek over de rug van kwetsbare ouderen’

08-03-2017 22:25

Ouderen blijven onnodig lang in een ziekenhuis liggen en dat is niet goed. PvdA stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel maakt zich dan ook terecht zorgen. Hij gebruikt alleen wel hele grote woorden in het Parool deze week en stelt dat het Amsterdamse stadsbestuur van D66, SP en VVD verantwoordelijk is voor het feit dat ouderen langer in een ziekenhuis blijven. Volgens van Berkel bezuinigt het college bovenop de Rijksbezuinigingen op de ouderenzorg. Niets is echter minder waar. Ondanks Rijksbezuinigingen van het kabinet VVD/PvdA, die Amsterdam al eens dicht aan de rand van de financiële afgrond heeft gebracht, heeft Amsterdam de afgelopen 2,5 jaar tientallen miljoenen extra aan ouderenzorg uitgegeven, zodat zij prettig thuis kunnen blijven wonen.

Uitvoering beleid Martin van Rijn

Gemeenten hebben sinds 2015 belangrijke taken op het gebied van jeugd, zorg en participatie van het Rijk overgenomen, maar kregen daar veel minder geld voor van de VVD en PvdA.  Als het kabinet de mogelijkheid had gehad om het regeerakkoord ‘bruggen slaan’ uit te voeren was vrijwel de hele hulp bij het huishouden wegbezuinigd. Mede door D66 werden echter diverse landelijke bezuinigingen teruggedrongen.  De werkelijke reden dat ouderen onnodig lang in het ziekenhuis verblijven, is dat staatssecretaris Martin van Rijn gekozen heeft de langdurige zorg, anders te organiseren. Dat is op zich prima maar de uitvoering laat te wensen over. De primaire behoefte van ouderen die te lang in het ziekenhuis blijven, is geen praatgroep in de wijk maar dat is  voldoende professionele wijkverpleging thuis. Zo schromen ouderen om naar een verpleeghuis te gaan vanwege de hoge eigen bijdrage en is de wijkverpleging niet altijd snel geregeld of voldoende om thuis te herstellen.

Valse voorstelling van zaken

In Amsterdam hebben we de afgelopen jaren meermaals bijgesprongen om de landelijke bezuinigingen te verzachten, zodat thuiswonende ouderen voldoende hulp krijgen. D66, SP en VVD  hebben extra geld vrijgemaakt voor de hulp bij het huishouden, voor de ondersteuning van mantelzorgers en goede dagbesteding. Jeroen van Berkel suggereert nu dat het college fors bezuinigde, terwijl het geld waar hij naar verwijst, de korting op subsidies, is ingezet voor het verbeteren van diezelfde zorg, het bestrijden van armoede of lagere belastingen waar ouderen van profiteren. Mooie sier maken met plannen hoe dat geld nog een tweede keer uit te geven, is precies de politiek die van de Amsterdamse financiën een puinhoop maakten en waarvoor een raadsenquête nodig was om dat te doorzien.

Het ontbreekt de PvdA aan zelfreflectie

Het is heel erg jammer dat PvdA stadsdeelbestuurder Van Berkel weinig zelfreflectie toont en het stadsbestuur van Amsterdam verantwoordelijk houdt voor het beleid van zijn eigen partijgenoot. We kennen allemaal het drama rondom het persoonsgebonden budget (PGB). We herinneren ons allemaal de voorbeelden uit de verpleeghuiszorg. De staatssecretaris moest keer op keer de kamer beloven dat het beter kan en beter moet. Als je dan al vindt dat het faalt, heb dan ballen en maak het bespreekbaar in je eigen partij. Desnoods achter gesloten deuren. De Amsterdamse fractie van de PvdA neemt regelmatig afstand van het regeringsbeleid en steunt het college van D66, SP en VVD in de investeringen in het sociaal domein. Dat Van Berkel, amper een jaar na de financiële enquête, zich zo weinig rekenschap geeft van de financiële werkelijkheid en alle extra investeringen door dit stadsbestuur in de zorg, wekt de indruk van goedkope verkiezingsretoriek. Daar komt echt geen enkele oudere sneller door uit het ziekenhuis. Landelijke investeringen in meer handen aan het bed, goede verpleegkundigen en minder bureaucratie dát is nodig.