Politiek

PVV-stemmers vinden sluiten moskeeën en Koranverbod geen breekpunt

12-03-2017 17:34

De kans lijkt klein dat de partij van Geert Wilders na de verkiezingen gaat formeren omdat veel partijen de PVV hebben uitgesloten als coalitiepartner. Mocht het toch gebeuren, dan mag hij van zijn achterban toegeven op het sluiten van alle moskeeën in Nederland en een verbod op de Koran. Dat stellen 5500 ondervraagde PVV-kiezers in een onderzoek van EenVandaag.

Een meerderheid van hen vindt dat Wilders koste wat het kost wél moet binnenslepen dat er een stop komt op immigranten uit Islamtische landen, dat islamitische scholen in ons land gesloten worden en dat er geen asielzoekers meer toegelaten worden.

De meeste PVV-stemmers willen dat Wilders na de verkiezingen gaat regeren: slechts 16 procent van zijn kiezers ziet de partij liever in de oppositie. De partijen die als eerste in aanmerking komen als coalitiepartner zijn wat PVV-stemmers betreft 50PLUS en de SP, gevolgd door het CDA en de VVD. Van deze vier partijen heeft alleen 50PLUS Wilders nog niet uitgesloten.

Debatten

In de peilingen staat de PVV op dit moment nog op circa 9 zetels winst, al is de partij de afgelopen maand wel gedaald. Hoe kan Wilders zwevende kiezers de komende dagen nog overtuigen? EenVandaag ondervroeg ook 1.200 kiezers die nu niet op de PVV stemmen, maar dit nog wel overwegen.

De helft van deze stemmers had liever gezien dat Wilders de afgelopen tijd aan meer debatten had deelgenomen. Zeven op de tien (71%) geven daarnaast aan meer behoefte te hebben aan informatie over hoe de partij het PVV-programma in de praktijk wil uitvoeren. Zoals iemand zegt: “Behalve het asielgebeuren, eens zeggen wat je over andere dingen denkt en hoe je dat wil.” En zes op de tien (62%) twijfelende PVV-kiezers zijn er voorstander van dat de partij democratischer wordt met leden, inspraak en congressen. Ook de grootste groep zekere PVV-kiezers zou dit het liefst zien.