Politiek

Turkije gijzelt tientallen Turkse Nederlanders vanwege kritiek op president Erdogan

06-04-2017 17:07

Zeker tien en mogelijk honderd Turkse Nederlanders mogen Turkije niet uit. Ze waren veelal op vakantie of familiebezoek en hebben nu een uitreisverbod gekregen. Het gaat om critici van president Erdogan, aldus de NOS donderdag. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt contact te hebben met mensen die niet kunnen terugkeren naar Nederland en heeft daarover contact opgenomen met Turkije.

Er zijn verschillende redenen waarom Turkse Nederlanders Turkije niet mogen verlaten. In een aantal gevallen gaat het om mensen die in verband worden gebracht met de Gülenbeweging, die er door de Turkse overheid van wordt beschuldigd achter de couppoging van vorig jaar juli te zitten.

Ook Turken met een dubbele nationaliteit uit andere Europese landen hebben problemen om vanuit Turkije terug naar huis te keren. Zo zijn er ten minste tien, en mogelijk tientallen Duitsers die zich hebben gemeld. Van Zwitserland is bekend dat twee mensen met de Zwitserse nationaliteit het land enige tijd niet konden verlaten. Maar zij zijn inmiddels weer vertrokken uit Turkije.

Lees ook

NOS – Turkse Nederlanders kunnen Turkije niet uit door uitreisverbod