Buitenland

Luchtballon-dode Turkije ‘door ruzie’

11-04-2017 15:57

 

 

Een woordenwisseling tussen een toeriste en de piloot van een heteluchtballon lijkt aan de basis te hebben gelegen van de fatale elektrocutie van een Franse diplomaat in Turkije. Tijdens het voorval eergisteren boven de regio Cappadocia raakte het luchtvaartuig een elektriciteitskabel en crashte.

Vince Caumontat, vice-consul van Frankrijk in Istanbul, was op slag dood toen de mand van de ballon na ongeveer een half uur vliegen op de kabel botste, schrijft dagblad Hürriyet. Bij de daaropvolgende crash vielen nog eens zeven gewonden.

Volgens een officiële verklaring was de diplomaat het enige dodelijke slachtoffer omdat hij op het moment van de botsing de mand vasthield. De overige 20 passagiers waren op dat moment druk aan het fotograferen en werden door hun rubberen schoenzolen beschermd tegen elektrocutie.

Een van de passagiers beweert dat de ballonbestuurder de kabel over het hoofd zag omdat zijn aandacht was afgeleid door een conflict met een boze toeriste. Haar woede was gewekt door een aankondiging van de piloot dat hij de reis bekortte wegens gewijzigde weersomstandigheden, waarna hij de daling had ingezet.

Een lokale touroperator wijt het ongeluk aan het dalende aantal toeristen in de centraal gelegen Turkse regio. Dit leidt tot lagere salarissen van ballonbestuurders, waardoor veel ervaren piloten zijn vertrokken.