Binnenland

Criminoloog Fijnaut over drugshandel: ‘Nederland is het Colombia van West-Europa’

15-04-2017 09:47

De drugsmaffia dreigt de Nederlandse overheid en economie te infiltreren. Nederland moet alle zeilen bijzetten om geen maffiastaat te worden. Dat zegt de criminoloog Cyrille Fijnaut naar aanleiding van een nieuw rapport van Europol, dat Nederland duidelijk neerzet als koploper in Europa op het gebied van de productie van drugs en als doorvoerland, meldt De Telegraaf.

Het rapport Dreigingsbeeld van zware en georganiseerde criminaliteit 2017 waarschuwt voor een enorme toename van de cocaïnestroom vanuit Zuid-Amerika. Ook wijst het rapport op de explosieve groei van de online drugsverkoop, waarin Nederland wereldwijd de hoofdrol speelt.

Fijnaut: “Ik noem in lezingen Nederland wel eens het Colombia van West-Europa. Qua productie van drugs en doorvoerfunctie kun je dat zeker zeggen. Nederland is geen maffiastaat als indertijd Colombia of delen van Mexico…Maar Nederland moet wel erg oppassen op zijn reputatie internationaal. Die dreigt schade op te lopen….Je moet voorkomen dat criminele groeperingen in illegale markten machtsposities opbouwen in termen van mankracht, infrastructuur, kennis, kapitaal en steun vanuit de bovenwereld.”

(ANP)