Buitenland

Opnieuw groep Jezidi’s bevrijd uit handen ISIS

01-05-2017 09:27

Een groep Jezidi’s is in het noorden van Irak bevrijd uit handen van terreurbeweging Islamitische Staat, dat werd dit weekend bekend. Het gaat om 36 mensen die al drie jaar werden vastgehouden door ISIS, onder wie kinderen en vrouwen, zo liet de VN-organisatie voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) zondag weten. Er werden verder geen details gegeven.

Volgens schattingen van de organisatie worden nog ongeveer 1500 Jezidi-vrouwen en -meisjes vastgehouden door ISIS. De Jezidi’s zijn sinds 2014 slachtoffer van de terreurgroep, die de mannen uitmoordt en de vrouwen en meisjes als slaven houdt. ISIS beschouwt de leden van de etnische minderheid, die een heel eigen geloof aanhangen, als duivelsaanbidders.

Ontvoeringen van Jezidi’s

De ontvoeringen en gevangenneming van Jezidi’s kreeg grote bekendheid na de inname van de stad Sinjar door ISIS. Toen vluchtten duizenden Jezidi’s – een religieuze minderheid – naar de bergen rondom de stad. Honderden vrouwen en kinderen werd ontvoerd door de terroristen van ISIS. De terreurgroep doodde ook veel van hun mannen, vaders en zonen.

Het lot van de Jezidi’s was aanleiding tot het opzetten van internationale hulpacties, en het inzetten van bombardementen op ISIS.

(TPO/NP)