Ondernemen & zzp

Loting die Amsterdamse rondvaartbedrijven sloopte, rammelt aan alle kanten

03-05-2017 12:41

De omstreden loting die kartelvorming in de Amsterdamse rondvaartbranche moest tegengaan, op grond van Europese regelgeving uitraard, is volkomen mislukt. D66-wethouder Udo Kock was tevreden over de procedure maar dat lijkt vooralsnog ten onrechte.

In de loting werd beslist welke rondvaartboten in de vaart mogen blijven. Voor sommige bedrijven pakte dit rampzalig uit; zij zullen de deuren moeten sluiten. Dit nadat de ondernemers in sommige gevallen hun vermogen grotendeels hadden geïnvesteerd aan milieu-eisen om hun boten stiller en groener te maken.

Zo berichtten AT5 en Quote over de inzet van stromannen door de grote rederijbedrijven, waardoor hun schepen meer kans maakten in de vergunningloterij. En er blijkt nu meer mis: identieke boten kregen een verschillende puntenscore van de commissie, waardoor dezelfde boten dus niet gelijk kans maakten in de loterij.

D66-wethouder Udo Kock was in de zomer van 2016 al gewaarschuwd voor mogelijke ellende en faillissementen, maar vond het plan zelf ‘weloverwogen’ en drukte het door.