Binnenland

Kabinet wil in Nederland het Turks referendum over doodstraf tegenhouden

05-05-2017 20:01

Het kabinet wil geen Turks referendum over de doodstraf in Nederland en zal zo’n volksraadpleging dan ook niet faciliteren. Dat liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag weten.

Als het toch zover komt zal het kabinet kijken hoe een dergelijke referendum kan worden voorkomen, aldus een woordvoerder. Op dit moment ligt er in Turkije nog geen concreet wetsvoorstel klaar voor herinvoering van de doodstraf.

Eerder op de dag liet demissionair vicepremier Lodewijk Asscher al weten een dergelijke referendum niet te willen. “Wat mij betreft gaan we doodstrafreferendum in NL ook NIET toestaan”, twitterde hij.

“Herinvoering van de doodstraf zou een breuk zijn met de Europese waarden en is niet verenigbaar met het lidmaatschap van de Europese Unie en de Raad van Europa”, liet minister Bert Koenders weten.

Ook Duitsland wil gene referendum

De Duitse regering zou een dergelijke volksraadpleging ook niet toestaan, verklaarde een regeringswoordvoerder in Berlijn vrijdag.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft al vaker gezegd de doodstraf weer te willen invoeren als de bevolking dat wil. De Turken zouden zich daarover tijdens een referendum dan mogen uitspreken. Er is hierover nog geen besluit genomen door Ankara.

Grondwetswijziging

Een Turks referendum over een grondwetswijziging leidde onlangs tot een grote diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije. Een Turkse minister die hier campagne wilde voeren, werd het land uitgezet.

Voor dat referendum had de Turkse overheid stemlokalen ingericht in Amsterdam, Den Haag en Deventer. Circa 245.000 geregistreerde Turks-Nederlandse kiezers konden hier hun stem uitbrengen. Ongeveer 45 procent ging stemmen van wie de meesten (70 procent) ‘ja’ stemden. De grondwetswijziging geeft meer macht aan de president.

(ANP)