Achtergrond

Zijn dit de drie mannen naar wie de Franse veiligheidsdiensten al dagen zoeken?

09-05-2017 10:39

Europese veiligheidsdiensten zijn al dagen op zoek naar drie mannen die mogelijk een aanslag in Frankrijk zouden willen voorbereiden. Toen gisternacht groot alarm werd geslagen in het Gare du Nord werd dan ook vermoed dat het juist om een zoektocht naar deze drie zou gaan. Uiteindelijk werd de operatie afgesloten, maar naar wie zijn de diensten nu eigenlijk op zoek? Het blijkt te gaan om twee oud-Syriëstrijders met de Belgische nationaliteit en een Afghaan. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

De Franse politie probeerde zo stil mogelijk op zoek te gaan naar de drie mannen, om ze niet te alarmeren en in een schuilplaats te drukken. Volgend de GvA waren de politiediensten dan ook furieus toen de politiesignalementen dit weekend uitlekten via de Twitteraccount van de Franse tv-maker Jean Paul Louis Ney.

Naam uit onderzoek naar Sharia4Belgium

De naam van Bilal Al Marchohi (21 jaar) is geen onbekende. Hij dook eerder op in onderzoeken naar Sharia4Belgium. Er wordt gevreesd dat de uitreiziger nu weer terug is in Europa om terreur te zaaien. Hij is afkomstig uit het Belgische Borgerhout. Hij staat gesignaleerd samen met Tarik Jadaoun (28) uit Verviers en de Afghaan Zabihullah Sarwari (29).

De Franse politie vraagt diensten in heel Europa uit te kijken naar het drietal. Hoe concreet een eventuele dreiging is, is op dit moment niet duidelijk. Van Jadaoun werd eerder in de media gemeld dat hij zou zijn doodgeschoten bij de anti-terreuractie in Verviers in 2015. Later leek hij toch weer op te duiken bij ISIS. Hij zou volgens verschillende bronnen de spil moeten worden, of zijn, in een nieuwe terreurcel in België en Frankrijk.