Transparantie nu ook voor drukwerkmarkt

31-05-2017 22:22

Vliegtickets, hotels, verzekeringen, telefoonabonnementen; sinds jaar en dag is het normaal om de prijzen te gaan vergelijken op een gespecialiseerde website. Alleen in reclameland kon dat tot voor kort niet. Daar is sinds vorige maand verandering in gekomen meldt Nu.nl. De website Drukvergelijker.nl noemt zichzelf ‘een nieuw platform in de snel veranderende grafische sector’. Bedrijven en zzp’ers die flyers of ander drukwerk willen kunnen daar online prijzen vergelijken, en komen dan bijvoorbeeld uit bij online drukwerk van reclameland.

Bedrijven bestellen hun folders en briefpapier volgens de oprichters tegenwoordig vooral online, maar het is een hele zoektocht om de laagste prijs, de snelste levering of de juiste kwaliteit te vinden. Bedoeling is dat het bedrijf ook Europees prijzen gaat vergelijken.

Tekort aan geschoold personeel in de sector

De grafische sector kent zijn up’s and downs. Uitkeringsinstantie UWV waarschuwde vorig jaar voor een tekort aan geschoold personeel in de sector. Door de langdurig krimpende werkgelegenheid zijn veel opleidingen voor nieuwe vormgevers, dtp’ers en drukkers ermee gestopt. Wel zag de organisatie nog kansen voor de sector, door onder meer het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten op het gebied van drukwerk, media, communicatie en marketing. Ook kunnen samenwerkingen van grafische bedrijven kansen vergroten, bijvoorbeeld op het vlak van export.

Vertrouwen neemt toe

Tegelijkertijd neemt het vertrouwen in de industrie toe, oordeelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dit najaar. Producenten in de industrie waren in september positiever over de productie in de komende drie maanden dan in augustus. Ook waren producenten positiever over hun orderportefeuille. Daarentegen waren zij minder positief over de voorraden gereed product. Producenten in de textiel-, kleding- en leerindustrie zijn het meest positief, aldus het statistiekbureau. Ze worden gevolgd door de ondernemers in de papier- en grafische industrie.