Binnenland

Man uit Utrecht aangehouden voor plaatsen zware autobom Martin Kok

02-06-2017 09:56

De politie heeft dinsdagavond een 26-jarige man uit Utrecht aangehouden die wordt verdacht van het plaatsen van het explosief onder de auto van ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok, meldde de politie vrijdag.

Een dag eerder, op maandag 29 mei, werd ook al een verdachte aangehouden in verband met betrokkenheid bij het incident. Dat is een 49-jarige man uit Zuid-Holland. Deze man is voorgeleid en zit nog vast.

De 26-jarige Utrechter wordt vrijdagmiddag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij zit in beperkingen en mag alleen met zijn advocaat contact hebben.

Op 2 juli 2016 werd onder de auto van Kok die geparkeerd stond aan de Amsteldijk in Amsterdam een extreem krachtig explosief ontdekt. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had het explosief veertig keer de kracht van een handgranaat. Als het was afgegaan, zouden er waarschijnlijk meerdere doden en zwaargewonden zijn gevallen. De ravage was enorm geweest en ook het naastgelegen restaurant – waar Kok die avond aan het eten was – zou beschadigd zijn geraakt.

Martin Kok werd op 8 december 2016 geliquideerd bij het verlaten van een seksclub in Laren. Deze aanslag en de eerdere vondst van het explosief zijn waarschijnlijk aan elkaar gelinkt.

(ANP)