Buitenland

Daders islamitische aanslagen Londen wilden zware truck huren, droegen messen aan polsen

10-06-2017 12:20

De drie terroristen die afgelopen zaterdag met een bestelbus inreden op het publiek op en bij de London Bridge, hadden vergeefs geprobeerd een zware vrachtauto te huren. De politie maakte bekend dat de daders eerder op die zaterdag een truck van 7,5 ton wilden huren, maar dat lukte niet door problemen met de betaling.

Bij de aanslag in het centrum van Londen kwamen, behalve de drie daders, acht mensen om het leven. Het aantal slachtoffer had veel hoger kunnen zijn als ze de zware truck hadden ingezet, zei het hoofd van de Londense anti-terreureenheid. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn nog twee verdachten in deze zaak aangehouden. Het gaat om een 27- en en 28-jarige man uit het oosten van Londen. In totaal zitten nu zeven mensen vast in verband met het bloedbad van 3 juni.

Hoewel de terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) die heeft opgeëist, zijn er volgens de politie geen aanwijzingen dat de drie mannen door IS werden aangestuurd. De politie onderzoekt nog waar de drie mannen elkaar van kenden. Een van de daders kwam uit Pakistan, de ander uit Italië en de derde had banden met Libië, Marokko en Ierland.

De politie kwam met gedetailleerde informatie over de daders. Ze hadden paarse keramische messen vastgemaakt aan hun polsen en droegen bomgordels die nep bleken te zijn. In het bestelbusje vond de politie elf wijnflessen, gevuld met brandbare vloeistof, mogelijk om als molotovcocktail weg te gooien.

(ANP)

Lees ook: Dader aanslagen Londen was al bekend bij politie als jihadist, ronselde kinderen voor ISIS