TPOok!

 
Weten & Tech

Bonusquote Medisch – ‘Veganistische ouders gaan te ver’

Belgische kinderartsen luiden de noodklok; veganisme is levensgevaarlijk voor kinderen

In het Belgische blad Knack (Blendle-link, €) aandacht voor een verontrustend fenomeen: compleet doorgeslagen veganisten die hun kinderen beschadigen met hun bizarre eetgewoontes. Knack sprak met kinderarts Christel Van Geet van het UZ Leuven, en haar relaas is alarmerend: waar vegetarische ouders nog wel te bereiken zijn met voedingsadviezen, zien sommige veganistische ouders hun voeding als een soort religie. Kinderen zijn daar de dupe van. Van Geet:

Je houdt het niet voor mogelijk wat we soms te zien krijgen. We hebben kinderen gezien die elke ochtend de urine van hun veganistische moeder moesten drinken, omdat ze dacht dat haar kinderen op die manier voldoende vitamines zouden krijgen. Heel af en toe moeten we zo ver gaan dat we een kind voor zijn gezondheid overnemen van de ouders.

Ook de vitamine B12, dat alleen in dierlijke producten zit, krijgen sommige kinderen niet binnen. Met alle gevolgen van dien.

We hebben zelfs al een kindje moeten reanimeren van een familie die eerder al een kind verloren bleek te hebben. […] Soms gaan vooral veganistische ouders die werkelijk geen enkel dierlijk product in hun voeding willen – dus ook geen melk, eieren of kaas – zó ver in hun overtuiging dat ze hun kinderen met grote gezondheidsproblemen opzadelen. Dat is dramatisch.

ThePostOnline berichtte eerder over de treurige zaak van de zeven maanden oude baby die stierf omdat zijn ouders hem louter plantaardige surrogaatmelk en granenpapjes gaven. Van Geet over dit voorbeeld:

Alles wat wit en vloeibaar is, wordt tegenwoordig als melk verkocht, maar als je kleine kinderen uitsluitend rijst- en andere plantaardige melk geeft, worden ze zwaar ondervoed en kunnen ze groeistoornissen krijgen, zoals rachitis.

Zij dringt verder aan op het geven van ijzersupplementen als je je kinderen vegetarisch of zelfs veganistisch opvoedt. De Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde (VVK) geeft als richtlijn dat vegetarisch eten met melk(producten) en eieren geschikt is voor kinderen, mits zij ijzersupplementen krijgen. Veganistisch eten raadt de VVK af, en als het dan toch moet, geef dan zeker ook ijzer- en B12-supplementen.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.