Buitenland

Londen: Britten straat op tegen terreur en islamitisch extremisme, rellen tussen EDL en Antifa

25-06-2017 12:44

In Londen zijn zaterdag mogelijk duizenden Britten de straat op gegaan om te protesteren tegen ‘extremisme’ en ‘terreur’. De protestactie was georganiseerd door een groep die zich ‘Football Lads Alliance’ noemt, en voornamelijk uit voetbalsupporters uit verschillende Britse steden bestaat.

Ook de extreem-rechtse English Defence Leauge (EDL) demonstreerde in Londen, maar de Football Lads Alliance distantieerde zich van EDL. Tussen EDL en extreem-linkse activisten van Antifa kwam het tot een treffen op Trafalgar Square, maar verder bleven de demonstraties vreedzaam.

Tegelijk protesteerden ook demonstranten van United Against Extremism in Londen. Ook dit protest verliep zonder incidenten.

Demonstraties van de EDL en Britain First waren er zaterdag ook in Liverpool en Birmingham. Op het vliegveld van Birmingham werden onder andere Poolse Britain First-aanhangers en Edwin Wagensveld, leider van de Nederlandse Pegida, enige tijd vastgehouden.

Volgens een woordvoerder van de groep Polen, waar de Poolse radicale priester Jacek Międlar deel van uit maakte, was er geen enkele grond om de Polen op het vliegveld vast te zetten. Zowel de groep Polen als Edwin Wagensveld zouden gaan spreken bij de Britain First-bijeenkomst in Birmingham.