TPOok!

 
Binnenland

Telegraaf breekt politie-doofpot open: asielcriminaliteit loopt spuigaten uit

Asielzoekers uit veilige landen gebruiken proceduretijd om vanuit AZC op rooftocht te gaan

Criminaliteit door asielzoekers komt steeds vaker voor rekening van mensen uit veilige landen, die in Nederland weinig kans op een verblijfsvergunning hebben. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit gegevens die de politie openbaar heeft gemaakt nadat de krant een beroep had gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur.

De meeste verdachte asielzoekers komen uit Albanië, Georgië, Marokko, Algerije en Libië, waarbij alleen Libië als onveilig geldt. Ze worden vooral verdacht van diefstallen, misdrijven tegen de persoonlijke integriteit (zoals bedreiging of aanranding), overtredingen, verstoring van de openbare orde of verzet bij aanhouding en vernielingen. Het lijkt erop dat de bij voorbaat kansloze asielzoekers de maanden die de IND nodig heeft voor de asielprocedure, gebruiken om vanuit het azc op strooptocht te gaan, luidde vorig jaar een waarschuwing van de politie en een aantal burgemeesters.

Volgens de krant blijkt uit de stukken dat asielzoekers die na een misdrijf worden gepakt, lang niet altijd worden vervolgd. Een deel zou zelfs zonder straf worden vrijgelaten, omdat ze dan sneller zouden kunnen worden uitgezet. Bij de politie leven daar veel frustraties over: “Daar geef je een onwenselijk signaal mee af, namelijk dat het plegen van misdrijven niet bestraft wordt tot iemand uitgezet wordt”, citeert De Telegraaf de afdeling van de politie die over vreemdelingencriminaliteit gaat.

In een reactie twittert PVV-leider Geert Wilders: “Honderden asielzoekers per maand verdacht. Mega-criminaliteit. Allemaal onder de pet gehouden. Schandelijk!”. De PVV wil snel een Kamerdebat over de kwestie.

(ANP)

Lees ook:

Doofpot: Nederlandse politie houdt bewust gegevens over criminaliteit asielzoekers achter

Politie ontkent nu toch weer dat er gegevens over criminele asielzoekers worden bijgehouden

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.