Buitenland

G20 Hamburg: ‘We staan voor aanzienlijke uitbarstingen radicaal-links geweld’

03-07-2017 16:12

De bijeenkomst van de G20 eind deze week krijgt Hamburg in haar greep. Zo zullen inwoners van de Duitse havenstad te maken krijgen met strenge veiligheidsmaatregelen rond de top. Activisten, veelal linkse tegenstanders van de globalisering, hebben protesten aangekondigd. De politievakbond zegt in Duitse media ongeregeldheden te vrezen.

“We hebben een demonstratie voor de boeg waar geweld bij is gepland. Als je links-radicale media leest en luistert naar mensen uit deze hoek, moet je ervan uitgaan dat we voor aanzienlijke uitbarstingen van geweld staan”, zo zei Gerhard Kirsch, voorzitter van de Hamburgse politievakbond maandag tegen de Duitse krant Bild.

Zondag al vonden protesten plaats, onder meer van milieuorganisatie Greenpeace. De politie greep later op de dag in toen enkele honderden linkse actievoerders illegaal een protestkamp wilden opslaan op een schiereiland in de rivier de Elbe. Een rechter had bepaald dat er wel mocht worden gedemonstreerd, maar geen kampeerfaciliteiten mochten worden opgezet. Tot de Hamburgse demonstranten behoren volgens Duitse veiligheidsdiensten behalve antiglobalisten ook links-extremistische militanten.

Bij de bijeenkomst van de regeringsleiders van de G20, bestaande uit negentien grote economieƫn en de Europese Unie, worden 36 officiƫle delegaties verwacht, met ongeveer 6500 deelnemers. Bewoners en bezoekers van de stad moeten rekening houden met verkeershinder, zoals omleidingen en afgesloten ingangen van metro- en treinstations. De politie zet meer dan 15.000 agenten in om de top in goede banen te leiden.

Anp

 

Lees ook: VARA-leden en linksgekkies demonstreren in Hamburg