Binnenland

Mike J., moordenaar ‘Meisje van Nulde’ Rowena Rikkers, krijgt TBS-verlenging van 2 jaar

03-07-2017 14:00

De tbs-maatregel van Mike J. wordt met twee jaar verlengd, zo heeft de rechtbank in Zutphen maandag bepaald. De nu 48-jarige man is in 2003 veroordeeld voor de gewelddadige dood van de kleuter Rowena Rikkers, zijn stiefdochter. Het kind kwam in 2001 door mishandeling om het leven. Lichaamsdelen werden later teruggevonden bij onder meer Hoek van Holland en Strand Nulde.

De verlengingszitting twee weken geleden kreeg veel aandacht omdat de vader en de jongere zus van Rowena spreekrecht hadden aangevraagd. Hoewel de rechtbank in Zutphen veel begrip toonde voor hun gevoelens, heeft ze dat verzoek geweigerd, omdat de wet zulk spreekrecht niet toestaat bij een tbs-zitting. De nabestaanden waren boos dat J. onbegeleid verlof kreeg en dat ze daarvan niet op de hoogte waren gesteld.

Een verlenging met twee jaar is volgens de rechtbank nodig, omdat Mike J. nog altijd aan ernstige persoonlijkheidsproblematiek lijdt en de kans op herhaling groot is. Deskundigen houden er rekening mee dat hij nog jaren begeleiding en controle nodig heeft. Zijn gewetensfunctie en ziekte-inzicht zijn ‘marginaal ontwikkeld’. Vooral bij oplopende spanning door frustratie en krenking kan het misgaan en ligt geweld op de loer.

Gedurende de tbs-periode is het wel mogelijk dat J. stapsgewijs oefent met proefverloven, ook met onbegeleid verlof. In de loop van volgend jaar wordt, zo is de verwachting, verlof buiten de muren aangevraagd bij de minister van Veiligheid en Justitie. Dat zou betekenen dat de man buiten de beveiligde zone van de kliniek gaat wonen, maar nog wel wordt begeleid door de tbs-kliniek.
(ANP)

Lees ook:

Exclusief: vonnis uit 2015 waarin TBS-verlof moordenaar ‘meisje van Nulde’ werd afgeraden

Vader ‘meisje van Nulde’ op gesprek bij staatssecretaris Dijkhoff over verlof moordenaar

Nabestaanden ‘meisje van Nulde’ Rowena willen spreekrecht over TBS-beëindiging dader