Politiek

Kabinet gaat er voor zorgen dat buitenlandse criminelen minder snel vrij komen, zegt kabinet

04-07-2017 10:23

Buitenlandse criminelen moeten moeilijker voor vrijlating in aanmerking komen. Dat is de insteek van het kabinet, dat de regels erover wil aanscherpen, aldus De Telegraaf.

Staatssecretaris Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie) wil met striktere regels voorkomen dat er een herhaling komt van zaken zoals bij een Pool, die vroegtijdig de gevangenis mocht verlaten om naar zijn zwangere vrouw te gaan. Hij was veroordeeld voor het doodrijden van een 2-jarig kind en haar beide grootouders.

“Mede door deze regeling is 78 procent van de strafrechtelijke vreemdelingen aantoonbaar vertrokken”, schrijft de VVD’er dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil echter juridisch meer grondslag hebben om gevallen zoals de Poolse doodrijder strafonderbreking te kunnen ontzeggen als hij dat nodig acht.

Momenteel kunnen vreemdelingen die geen rechtmatig verblijf in Nederland hebben, strafonderbreking voor onbepaalde tijd krijgen als ze naar hun thuisland gaan, aldus de krant. In de praktijk betekent dat vrijlating. Als ze naar Nederland terugkomen, moeten ze echter de rest van de straf compleet uitzitten.

Anp