Doneer aan TPO
 

VIDEO – Professor Jordan Peterson ontmaskert de postmoderne agenda

'Het is geen paranoïde zelfverloochening, ze geven zelf toe dat het hun doel is'

Door: , 10:08, 04 juli 2017

'Het is geen paranoïde zelfverloochening, ze geven zelf toe dat het hun doel is'

Grofweg tussen 1919 en 1959 zijn er in communistisch Rusland 10 miljoen mensen vermoord, en nog vele anderen onderdrukt en gemarteld. ‘Dit wordt bijna nergens onderwezen’, zegt Canadese professor en psycholoog Jordan Peterson, in wat alweer een verpletterend stukje kennisinterventie mag heten. De man is een expert op het gebied van marxisme, postmodernisme, genocide en de menselijk psyche. Een klinisch psycholoog met het historisch overzicht van een havik. Dit filmpje is het eerste deel van een interview deze week met de ‘Epoch Times’, dat in zijn geheel de moeite waard is. Peterson: ‘We kunnen niet begrijpen wat er aan de hand is met ons zonder de invloed van de postmodernisten mee te wegen.’

Alles bij postmodernisten draait om macht

Jordan Peterson vertelt hier hoe de invloedrijke Franse postmodernisten vanaf de jaren zestig een soort verpakt communisme verkondigden, dat in zijn oude vorm niet meer verkoopbaar was.

“Zelfs Sartre moest toegeven dat het communisme gefaald had. (…) Iedereen wist tegen die tijd wat een vreselijke, catastrofale mislukking het communisme was geweest, in al zijn varianten, dus deden ze het voortaan anders.”

In plaats van de bourgeois en de werkende klasse tegenover elkaar te zetten, in een eeuwige strijd om gelijkheid, ging het ineens niet meer over economie, het ging louter om macht, om de rol van de onderdrukker vs. de onderdrukte, legt hij uit. Daar komt de identity politics vandaan, die ook tot ver buiten de sociale wetenschappen in de Verenigde Staten zijn doorgedrongen. Elke soort groep – en oneindig veel groepjes binnen die groepjes, konden zich als onderdrukt identificeren.

“Het was hetzelfde narratief maar dan onder een andere naam. Het ging niet meer specifiek over economie. Alles bij de postmodernisten gaat om macht. Daarom zijn ze ook zo gevaarlijk. Als je een discussie voert met iemand die uitsluitend in macht gelooft, zie je dat de enige motivatie is om macht naar zich toe te trekken. Er is geen dialoog, geen discussie, geen logica, geen onderhandeling en geen consensus mogelijk.”

Deconstructie van westerse beschaving

Deze ‘deconstructie en vernietiging van de westerse beschaving’ domineert nu alle sociale wetenschappen en onze instellingen, zegt Peterson. ‘En we financieren ze’.

“Het is geen paranoïde zelfverloochening, ze geven zelf toe dat het hun doel is. Ik heb één grote speler in dit hele drama geïdentificeerd – en niet alleen ik – en dat is Franse filosoof Jacques Derrida die het meest uitvoerig de anti-westerse filosofie heeft geformuleerd die nu wordt gevolgd door radicaal links. Ik denk niet dat de gevaren overdreven kunnen worden. En de wijze waarop het onze cultuur heeft beïnvloed. Ze hebben controle over onze bureaucratische organisaties, omdat ze dat leren op de universiteiten.”

 
 
 

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace