Politiek

Bonusquote – Frans Timmermans brandt Jesse ‘Jessias’ Klaver af

27-07-2017 18:53

Voor u geknipt uit het interview met Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) in Vrij Nederland deze week:

Volgens Paul Depla, die laatst een rapport over de verloren verkiezingen presenteerde, heeft de PvdA ook last van de ‘Netflixisering’ van de samenleving: iedereen in zijn eigen bubbel. Daardoor hebben mensen minder oog voor partijen als de PvdA die bevolkingsgroepen met elkaar proberen te verbinden.

“Dat heeft hij ook tegen mij gezegd toen hij bij de voorbereiding van het rapport in Brussel kwam praten. Ik heb een ander beeld voor ogen. De samenleving begint steeds meer op de Febo te lijken: iedereen lekker warm in zijn eigen vakje, zonder relatie met elkaar. Dat zag je ook bij de laatste verkiezingen. Ik zag twee partijen de overwinning vieren, allebei met mensen die het verschrikkelijk met elkaar hadden getroffen, maar zonder verbinding met de rest van de samenleving.”

U bedoelt D66 en GroenLinks?

“Als je alleen maar mensen opzoekt die het met je eens zijn, die denken dat je de Jessias bent, breng je de samenleving nooit op het goede spoor. De PvdA is ervoor opgericht om bruggen te bouwen. Dat moeten we blijven doen. Ik ben ervan overtuigd dat daar behoefte aan is, en dat we aansluiting kunnen vinden bij de jonge generatie, zoals Corbyn heeft gedaan. Er is de laatste jaren een hele generatie van twintigers en dertigers opgestaan die niet ideologisch zijn, maar wel idealistisch. Dat zie ik ook bij mijn oudste twee kinderen. Die idealen moeten we een stem geven.”

Lees ook

Frans Timmermans in Vrij Nederland – ‘Ik heb niet het idee dat ik vuile handen maak’ (Blendlelink)

Paul Depla (PvdA): ‘Instorten PvdA is schuld van netflixisering maatschappij’