Buitenland

Turkse gemeenschap Duitsland: ‘In onze toekomstvisie is voor AfD geen plaats’

07-08-2017 12:44

De officiële Turkse gemeenschap in Duitsland heeft de verkiezingskandidaten van alle politieke partijen, met uitzondering van de AfD, per brief ondervraagt over thema’s die ‘belangrijk zijn voor de Turkse kiezers’, melden Duitse media afgelopen weekeind.

“Ons doel is om zo veel mogelijk burgers met een Turkse achtergrond te mobiliseren”, aldus Gökay Sofuoglu, voorzitter van de Turkse Gemeenschap, tegen de Mannheimer Morgen. En: “Zo kan een goed beeld gevormd worden welke positie kandidaten innemen ten opzichte van Turkse belangen”, zegt hij.

Standpunten over een mogelijke integratiewet, migrantenquota en een vereenvoudigde visumvrijstelling voor Turken

Ongeveer 1,4 miljoen mensen van Turkse afkomst zijn stemgerechtigd voor de verkiezing van de Duitse Bundestag eind september. De kandidaten hebben tot 15 augustus a.s. de tijd om te reageren. Het resultaat moet op het internet worden gepubliceerd. Onder meer werd gevraagd naar de standpunten over anti-discriminatiewetgeving, een mogelijke integratiewet, migrantenquota en een vereenvoudigde visumvrijstelling voor Turken.

De kandidaten van de AfD zijn bewust niet door de Turkse gemeenschap aangeschreven. “In onze toekomstige visies voor Duitsland heeft de AfD geen plaats,” zegt Sofuoglu.  “We willen de AfD bevechten met alle democratische middelen.”