Buitenland

Video- ‘Anti-haat’-demo door linkse betogers Boston: urine en stenen naar politie gegooid

20-08-2017 12:17

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag een demonstratie in Boston tegen de gebeurtenissen in Charlottesville aangegrepen om opnieuw op te roepen tot eenheid. Er kwamen circa 40.000 mensen af op een demonstratie tegen racisme en neonazisme, een tegendemo die ontstond nadat een klein groepje rechtse demonstranten een ‘Free Speech’-bijeenkomst wilde houden met onder meer de omstreden Confederate Flag.

In een reeks berichten op Twitter meldde Trump dat protesten soms nodig zijn om het land bijeen te brengen. “Ik wil de vele demonstranten in Boston toejuichen die zich uitspreken tegen haat en onverdraagzaamheid. Ons land zal spoedig weer een eenheid vormen”, liet hij weten. Een uur voor de bijeenkomsten berichtte Trump nog dat er volgens hem veel provocateurs tegen de politie op de been leken te zijn.

Trump ligt onder vuur voor zijn opmerkingen dat het geweld in Charlottesville vorige week “beide zijden” te verwijten viel, nadat een extreemrechtse demonstrant met zijn auto op tegendemonstranten inreed. Daarbij viel een dode en raakten tientallen gewonden.

Dat het geweld inderdaad van beide zijden komt, blijkt uit de agressie van extreemlinks tijdens de demonstratie in Boston.

(ANP/TPO)