TPOok!

 
Achtergrond

Tv-komiek Jan Böhmermann klaagt Angela Merkel aan wegens satirisch gedicht Erdogan

'Beginsel van machtenscheiding geschonden en satire valt onder de vrijheid van meningsuiting'

Duitslands bekendste (ZDF) TV-komiek Jan Böhmermann dreigt met een rechtszaak tegen bondskanselier Angela Merkel. Dit bericht dagblad Der Tagesspiegel dinsdag met een verwijzing naar een brief van de advocaat van Böhmermann, Christian Schertz. Volgens hem zal de komiek de bondskanselier aanklagen als ze haar openbare beweringen over zijn satirische gedicht over president Recep Tayyip Erdoğan, die hij in maart 2016 voordroeg, niet volledig terugneemt.

Angela Merkel had het gedicht – waarin Böhmermann de Turkse president onder andere een ‘pedofiel’ een een ‘geitenneuker’ noemde – ‘opzettelijk pijnlijk’ genoemd na het uitzenden ervan op televisie. Zijn advocaat acht deze beoordeling echter onwettig. Volgens zijn brief maakte de bondskanselier met haar kritiek een “juridische evaluatie” van het werk van zijn cliënt, wat overeenkomt met een veroordeling in strijd met de onschuldpresumptie. Ook zou de satire vallen onder de vrijheid van meningsuiting.

Beginsel van machtenscheiding geschonden

Volgens de advocaat heeft Merkel haar eigen beoordeling gemaakt “zonder de volledige feiten te kennen”. Onderdeel van de voorlopige klacht zou zijn dat de bondskanselier alleen via een online artikel was geïnformeerd over het satirische gedicht. Dit artikel had slechts een deel van het gedicht getoond en niets over de context ervan vermeld.

Bovendien, aldus advocaat Christian Schertz, heeft Merkel met haar persoonlijke beoordeling van het gedicht het beginsel van machtenscheiding geschonden. Schertz vraagt Merkel om binnen een week te reageren alvorens hij zijn client zal adviseren tot het indienen van een officiële juridische klacht en een procedure te starten.

Een regeringswoordvoerder bevestigde dinsdag dat een brief van de advocaten van Böhmermann was ontvangen maar wilde niet inhoudelijk op aanklachten van ‘particuliere derden’ reageren.

Satire valt onder vrijheid van meningsuiting

Dat ze het Schmähgedicht als ‘opzettelijk pijnlijk’ had beschreven had Merkel overigens in april 2016 min of meer teruggenomen. “Dit was een fout in retrospectie,” zei Merkel toen.

Böhmermann had het gedicht in zijn satirische programma Neo Magazin Royale gepresenteerd. Na een klacht van Erdoğan is het niet langer toegestaan ​​om delen van het gedicht publiekelijk te herhalen. ‘De verboden passages overtreden de persoonlijkheidsrechten van de Turkse president’, aldus de uitspraak van de rechtbank in Hamburg over deze zaak. Zowel Erdoğan als Böhmermann hebben tegen deze uitspraak geappelleerd.

 

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.