Buitenland

Zeker 8 doden op Franse deel Sint Maarten na orkaan Irma

07-09-2017 09:10

Orkaan Irma heeft zeker acht levens geëist in het Franse deel van het eiland Sint-Maarten. Ook vielen er zeker en 23 gewonden. Dit zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb vandaag tegen Franse media. Hij vreest echter dat het aantal slachtoffers verder oploopt Over slachtoffers in het Nederlandse deel is nog niets bekend.

De Franse minister belast met overzeese gebiedsdelen, Annick Girardin, is donderdag in Guadeloupe aangekomen. Dat Franse Caribische departement ligt circa 250 kilometer ten zuidoosten van het zwaar getroffen Saint-Martin (Sint-Maarten) en Saint-Barthélemy.

Verwoest

Volgens voorzitter Daniel Gibbs van de regionale volksvertegenwoordiging van Saint-Martin (Sint Maarten), is 95 procent van het eiland verwoest. De premier van de Caribische eilandenrepubliek Antigua en Barbuda, Gaston Browne, noemde tegenover de BBC eenzelfde percentage toen hij over Barbuda sprak. Browne zei dat het eiland dat woensdag als eerste in de regio door Irma werd getroffen “voor 95 procent is verwoest” en “nauwelijks meer bewoonbaar is”. Er is minstens een dode gevallen op Barbuda , naar verluidt een baby.

De Franse president Emmanuel Macron heeft woensdag na crisisberaad met zijn regering beloofd snel met een plan voor de wederopbouw te komen. Hij vreesde dat er veel slachtoffers zijn gevallen.

(ANP)