Politiek

Formatiewatch – Nieuw kabinet stevent af op langste formatie ooit

13-09-2017 18:37

Deze kabinetsformatie wordt zo goed als zeker de langste ooit. Het nieuwe kabinet waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aan werken staat hoogstwaarschijnlijk pas na de herfstvakantie op het bordes, schatten ingewijden van drie van deze partijen.

Als er op 9 oktober inderdaad nog geen kabinet kan aantreden, breken de huidige onderhandelaars het record dat het kabinet-Van Agt in 1977 vestigde. Die kabinetsformatie vergde 208 dagen.

De onderhandelaars hopen hun plannen eind deze week naar het Centraal Planbureau (CPB) te kunnen sturen, maar dan is het werk nog lang niet gedaan. Als het CPB heeft uitgerekend wat de plannen betekenen voor de portemonnee van de Nederlanders, willen ze die waarschijnlijk nog aanpassen.

Vervolgens praat informateur Gerrit Zalm de Tweede Kamer bij en zal VVD-leider Mark Rutte de taak krijgen om een regeringsploeg te vormen. Dan is de laatste week voor het herfstreces al aangebroken. Omdat de koning in die week Portugal bezoekt, kan hij het nieuwe kabinet vermoedelijk beter na de vakantie beëdigen, denken ingewijden.

ANP