Politiek

Verdachte tbs’er hotelmoord Arnhem bleef al twee keer eerder weg uit tbs-kliniek

27-09-2017 15:25

De 47-jarige tbs’er die in maart van dit jaar een man en een vrouw op gruwelijke wijze afslachtte in een Arnhems hotel moet de behandeling van zijn rechtszaak in de cel afwachten.

Eerder vroeg zijn advocaat of de man niet alvast weer in een tbs-kliniek opgenomen kon worden, maar woensdag bleek dat hij in het penitentiair psychiatrisch centrum in Zwolle blijft zitten. De rechtbank in Arnhem wil de zaak op 31 januari volgend jaar inhoudelijk behandelen.

René de L. ging er in maart vandoor tijdens zijn werk buiten de Oostvaarderskliniek in Almere, waar hij verbleef. Hij pikte een bestelbusje mee en bleef ruim een week onvindbaar.

De L. zit sinds 2006 vast voor moord en verduistering.

Het is al de derde keer dat De L. wegbleef van een onbegeleid verlof. Uit een niet eerder gepubliceerde uitspraak van de rechtbank, waarover De Gelderlander bericht, blijkt dat De L. twee keer eerder ontsnapte tijdens een verlof.

Tijdens zijn verblijf in tbs-kliniek De Rooyse Wissel ging hij er twee keer vandoor. De politie waarschuwde toen dat de man “onberekenbaar” was.

Daarna werd hij overgeplaatst naar de Oostvaarderskliniek in Almere. Op 15 maart vluchtte hij weer tijdens onbegeleid verlof.

Op 24 maart meldde hij zichzelf bij de politie, een dag nadat de lichamen waren gevonden van de bejaarde hoteleigenaar en een bejaarde vrouw die daar onderdak kreeg. Ze waren met messteken om het leven gebracht. Het Openbaar Ministerie beschuldigt De L. van moord.

Het is volstrekt onduidelijk waarom deze levensgevaarlijke, onberekenbare, vluchtgevaarlijke voor moord en verduistering veroordeelde crimineel toch steeds weer op ‘ongeleid verlof’ mag, ook al is hij al meerdere malen tijdens een verlof ontsnapt.

 

Anp/TPO

 

Lees ook: Bij Van Mesdagkliniek stoppen ze ernstige delicten door tbs’ers op verlof in doofpot

Lees ook: Groningse Van Mesdagkliniek wilde verkrachting door TBS’er op onbegeleid verlof stilhouden