Pas 55 exemplaren van nieuwe portretten koning Willem-Alexander verkocht

30-09-2017 19:39

Van de nieuwe officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander zijn er de afgelopen vier jaar 55 verkocht. Dat meldt de NOS op basis van cijfers die werden opgevraagd bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In totaal kochten twintig overheidsorganisaties, elf bedrijven, twee organisaties in de kunstsector en een school een staatsieportret, dat in het grootste formaat rond de 1000 euro kost. Gemeenten geven diverse redenen aan waarom zij geen officieel staatsieportret kochten. “Wij wilden graag een portret waar ook koningin Maxima op stond”, aldus een woordvoerder van de gemeente Smallingerland. Ook vroegen meerdere gemeenten lokale kunstenaars een portret van de koning te maken, al dan niet in wedstrijdvorm.

Kunstenaar Femmy Otten is een van de drie kunstenaars die een staatsieportret maakte. Zij vindt het jammer dat het ministerie van OCW niet meer gedaan heeft om de portretten te promoten. Demissionair minister Jet Bussemaker zoekt naar manieren om dat alsnog te doen. “Als er nieuwe staatsieportretten komen, kunnen we bijvoorbeeld ook deze prachtige portretten nog eens onder de aandacht te brengen, dat verdienen ze”.

(ANP)