Buitenland

Laatste uur voor regime Robert Mugabe lijkt te hebben geslagen

18-11-2017 15:50

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe zit in zijn ambtswoning onder huisarrest. Hij onderhandelt volgens bronnen met de strijdkrachten over zijn vertrek. Tienduizenden Zimbabwanen namen daar zaterdag alvast een voorschot op. Ze gingen in hoofdstad Harare de straat op om zingend en dansend te vieren dat het einde in zicht lijkt te zijn voor het bewind van de 93-jarige leider.

Honderden betogers in Zimbabwe trekken richting de ambtswoning van president Robert Mugabe. Dat was te zien op televisiebeelden nadat tijdens een manifestatie was opgeroepen “ons land terug te nemen van Mugabe”.

Op Zuid-Afrika’s grootste nieuwssite TimesLIVE spreekt men zelfs van duizenden betogers die richting de ambtswoning van Mugabe trekken.

De oproep om richting de luxueuze woning van Mugabe te trekken was afkomstig van Victor Matemadanda, een topfunctionaris binnen de ZNLWVA. Die organisatie vertegenwoordigt veteranen. Matemadanda riep mensen op ‘opa Mugabe’ en diens echtgenote duidelijk te maken ‘dat ze naar huis moeten gaan’. Terwijl hij sprak, kwam de menigte in beweging.

‘Te seniel om het land te leiden’

Voor sommige Afrikanen is Mugabe nog altijd een nationalistische held en een symbool van het verzet tegen koloniale onderwerping. Verreweg de meesten zien Mugabe echter als een meedogenloze dictator die er niet voor terugdeinst zijn macht met geweld veilig te stellen en bovendien een opkomende economie te gronde heeft gericht.

Ook binnen de ZANU-PF, de partij van Mugabe, is alle steun voor hem verdwenen. Alle tien lokale afdelingen willen dat hij vertrekt en dat de door Mugabe weggestuurde vicepresident Mnangagwe zijn plek in de top van de partij overneemt. De reden waarom zijn partijgenoten Mugabe weg willen hebben is dat hij volgens hen te seniel is om het land te leiden.

(ANP/TPO)